BGYT V.
2008.VI.29-VII.4.
Nova
Hát ez is eljött. 5. BGYT. És még nagy jubileumi ünneplés vagy program sem volt, csak a 'szokásos' tábor végi tortán láttuk, hogy ez egy kis jubileum. De milyen is volt a tábor maga?
Most írhatnám, hogy nagyon jó, de ezzel nem fogok senkit meggyőzni (minden hasonló rendezvény után van valami hasonló írás, így sokak már immunisak lehetnek az ilyenektől). Ezért én inkább megpróbálom máshogy közreadni, hogy milyen is volt az idei BGYT.Hol is kezdjem?
Idén is sok, lassan már hagyománnyá váló apróság volt, de rengeteg újítás is be lett vezetve. Ezen újítások egyike, hogy idén nem volt kötelező reggeli ébresztő, és torna sem (mindenki nagyon értékelte ezt a húzást J). Emellett az idősebb gyerekek (konkrétan azok, akikről a szüleik azt mondták, hogy ők most már 'nagyok') felnőttszámba lettek véve; vagyis nem volt számukra kötelező takarodó (amit ki is használtak, és szinte minden este tábortűz mellett éjszakáztak), viszont kaptak kötelező tábori feladatot (az első emeleti társalgóban nekik kellett rendet tartaniuk). Azt hiszem, az érintettek számára ez utóbbi (hogy nem gyerek-gyerekek többé) legalább ugyanolyan nagy dolog volt, mint a kötelező reggeli torna elhagyása J.


Újdonság volt idén a hely is, hiszen a tavalyi Balaton melletti szállásunknál erősen kifogásolható volt az étkezés színvonala, és sokan voltak ott még mások velünk együtt. Így idén Novát vettük célba, ahol egy kis tó is a rendelkezésünkre állt (fürdési, csónakázási valamint vizibiciklizési lehetőséggel) a strandröplabda és focipálya mellett; valamint ahol nem kellett osztozkodni más csoportokkal.

Szerencsére az idő is jó volt, így ki is tudtuk használni ezen lehetőségeket (sőt ,annyira jó volt az idő, hogy sok programot le is kellett cserélni 'strandolás/szabadfoglalkozás'-ra, mert senkinek nem volt kedve 30 felett sok mozgást igénylő programot csinálni).

Természetesen ez a hely sem volt tökéletes, hiszen sok volt a fűben a darázs (aminek sok darázscsípés lett a vége), a két vizibicikliből az egyik erősen süllyedőképes volt (inkább ment volna a víz alatt, mint felett), és a billiárd sem volt használható. Persze, ezen negatívumok végülis nem sokat nyomtak a latban, mert a pozitívumok mellett eltörpültek (ennek örömére még ott helyben előre le is foglalta Nassanyi táborvezető a szállást jövőre is).

A programokra visszatérve: az eddig is nagy sikert jelentő kirándulás (idén Balatonszentgyörgyön a Csillagvár meglátogatása ...

... valamint Balatonfenyvesen a Balatonban fürdés volt a napirend), ...

... lángossütés, ...

... közös főzés (ami idén már csak az első este volt, hiszen finomak voltak a helyi ételek, és az adagok méretével sem lehetett probléma), ...

... kézműves foglalkozások (a megszokott gyöngyözés, 'vasalós mintázás' és só-liszt gyurmázás mellett ...

... idén sárkánykészítés és -eregetés, ...

... táskafestés, valamint nemezelés volt új lehetőségként), ...

... az elmúlt egy évben betöltött születés- és névnaposok köszöntése (vagyis mindenkié J), ...

... és táborzáró műsoros est nem maradtak el.

Emellett a tó lehetőségei alapján volt egy rövid horgász-felkészítés is, melynek végső fázisa, a horgászverseny ugyan elmaradt (ez a program is áldozata lett a melegnek), de a gyerekek itt is nagy számban vettek részt.

Mindezek mellett voltak olyanok is, akik találtak maguknak más elfoglaltságot. Ilyen volt a foci, a pingpong, a kártya, vagy éppen az otthonról hozott társasjátékok.


Hát azt hiszem, objektíven és szárazon ilyen volt az idei BGYT. Talán a leírás után is látható képek megmutatják azokat az érzéseket is, amiket most direkt nem írtam le. Talán éppen ezért ezek többet jelentenek, mint bármilyen öndícséret. Remélem. Aki így gondolja, és még nem volt idén, azt szívesen várjuk jövőre ugyanitt.

(Itt, alant pedig a tábor alatt készült plakátok nézhetőek meg.)