BGYT VI.
2009. VII. 5-10.
Nova

Emlékfoszlányok


         Idén is volt egy BGYT, és az első olyan, amire minden résztvevő biztosan emlékezni fog. Hogy miért? A "parazita-lázadás" olyan dolog, amit még évek, évtizedek múltán is emlegetni fognak, illetve amiről hosszú ideig mesélni lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. JA helyről már sokszor és sok helyen lett írva, így most csak a változásokról tennék említést (ami le lett írva a BVT beszámolónál is).


Épült egy kis gyerekjátszótér, készült egy kemence, ami ugyan még nem volt használható (majd jövőre), de egy fedett helységgel lett elkészítve, így az idei esősebb időben tökéletes kis hely volt beszélgetésre, pihenésre, játékra, és sok minden másra. Lecserélték a karambol biliárd asztalt egy pool-ra, így idén már használtuk is. Egyedül csak a sok eső miatt (?) 'bezöldült' tó fürdésre alkalmatlansága volt negatív élmény (meg a vizibicajok eltűnése). Viszont vittünk egy nagy sátrat a vízpartra (elvileg a nagy meleg ellen, de végül inkább az eső ellen használtuk).

A zöld tó A sárba ragadás Hátérben a fedett rész A felállított sátor A 'pihenő' sátorMivel a létszám nem érte el a tervezettet (jelentősen csökkent a létszám tavalyhoz képest), így változtatni kellett az előző évi programokon is. Egyrészt a buszos kirándulás le lett váltva, másrészt több saját étkezést kellett számba vennünk. Persze, a gyerekek egyéb programjain nem volt spórolás, így idén is voltak új kézműves lehetőségek, amiket bevetettünk (pl. a nádazás); de voltak visszatérő játékok is (pl. a vasalós gyöngyök).

Lángos előkészületek 3 lépésben
Lángossütés a napon Egy másik vacsi: a rengeteg pizza Lángossütés az esőben


Nádazás Papírmasé az elején... ...és a végén
Gyöngyök Kártyák minden mennyiségben
Társasok Gitar-Hero - jelenkori játék nagyobbaknak
A jelvénykészítés 3 fázisban
Az új biliárd Csocsó És ami már nem játék (de ezt a kicsik még nehezen vették tudomásul J)

Ezen kívül tavalyihoz hasonlóan idén is beleszólt az időjárás a programlehetőségekbe; csak míg tavaly a nagy hőség miatt kellett változtatni az előre eltervezetteken, addig idén a szinte mindennapos eső miatt kellett hasonlóan cserélni, elhagyni. Viszont annyira nem tudott rossz időjárás lenni, hogy elmaradjon a hagyományos csütörtök esti záróest. Az eddigiekhez képest annyi változás történt, hogy egy új produkcióval a bátor édesapák is színpadra léptek (persze a 'tánc' hűen tükrözte a lendületüket J); így az édesanyák tánca mellett egy másik felnőtt műsor is volt a repertoárban a gyerekek produkciói mellett.

Sajnos, csak ennyi műsorról készült kép...És az emlékek végén pár szóban magyarázat az írás elején említett eseményről.
Tavaly az idősebb gyerekeknek volt adva olyan lehetőség, hogy felnőttként lettek kezelve, akiket a szüleik elég nagyoknak gondolt (külön feladatokkal, és éjszakázási lehetőséggel). A szervezők úgy látták, hogy ez nem jött be, így az idei táborban ezt a lehetőséget már nem alkalmazták, és emiatt mindenkinek kötelező takarodó lett megállapítva. Ezzel kapcsolatosan a szülők is megosztottak voltak, és a BGYT alatt az esti megbeszéléseken is folyt róla a vita. Épp egy ilyen helyzetben jöttek le az idősebb gyerekek, hogy visszakapják a tavalyi előjogaikat. Ez után bontakozott ki egy hevesebb vita a szülők között, valamint a lent lévő gyerekek és szüleik között is magáról a kérésről, illetve a kérés előadásáról, előadásának módjáról. Végeredményben sikerült egy kompromisszumos megoldást összehozni (az alatt a pár nap alatt, amíg ott voltunk - kisebb-nagyobb sértődésekkel), de az esemény nem véletlenül kapta a lázadás jelzőt.
És hogy miért éppen parazita? Mert Józsika -még a BVT alatt- egy definícióként megemlítette, hogy a gyerek egy parazita. Ez ugye magában még kevés lenne, hogy fennmaradjon a történelem emlékezetében; de egy nagyon jó levezetése, bizonyítása volt rá, melybe nem tudott (nem akart? J) senki belekötni (sajnos, én nem emlékszem rá, de ha valaki tudja, és elküldi, akkor utólag ide beírom).Készítő:
Joci(Itt, alant pedig a tábor alatt készült és lefényképezett plakátok nézhetőek meg.)